BOŽIĆNI BAL LIPICANACA 2018.

Stotinjak sudionika, među kojima mađarski čikoši, šaptačica konjima Edit Kappel, Kobilarna Lipica i 40 konja sudjelovalo je u ovogodišnjemu božićnom balu lipicanaca, prikazanom sinoć u impresivnoj zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo u dvije predstave. Već sedmi po redu glazbeno-scenski spektakl s gotovo 90 minuta uzbudljive priče “Tajna bijele kočije” pratilo je ukupno više od tisuću i pol posjetitelja, a među njima i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, kojima je domaćin bio ravnatelj Državne ergele Mirko Damjanović.

– Božićni bal lipicanaca jedinstveni je događaj ne samo u našoj županiji, nego i u Hrvatskoj, Europi, a možda i puno šire i trebamo ga pokazati svima. Dio je bogate tradicije koju ima Đakovo i naša Ergela koja povijest piše već više od pola stoljeća, rekao je župan Anušić. Dodao je kako su Dani hrvatskog turizma, koji će se održati u našoj županiji nagodinu u listopadu, prilika da se pokažemo u najboljem svjetlu i izložimo čime Đakovo, Osijek, Osječko-baranjska županija i Slavonija mogu obogatiti turističku ponudu. – Trebamo pokazati da nismo samo istok Hrvatske koji je uvijek u nekim problemima, u teškim i depresivnim situacijama, nego upravo suprotno – da smo nositelji razvoja, da možemo, hoćemo i imamo čime, zaključio je Anušić.

“Tajnu bijele kočije” svojim su nastupom upotpunili članovi Konjogojske udruge “Stari Graničar” iz Županje, članice KUD-a Bodrog iz Bačkog Monoštora i KUD Tena, čije su Slavonske kraljice prikazale običaj ljelja. Cijela je tema ovogodišnjeg bala, naime, kotač povijesti vratila u doba Vojne granice i prodiranja Osmanlija prema srcu Europe u 17. stoljeću, prikazujući život onog vremena u našim krajevima. Na neizostavnom Adventskom sajmu izlagalo je 20 domaćih obrta i OPG-a, a uvaženim gostima predstavljan je “Srednjovjekovni stol Đakova i đakovštine” – projekt koji je napravljen u suradnji Turističke zajednice Grada Đakova i Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, na kojem su posjetitelji imali priliku kušati jela koja su i poslužena u glinenom i drvenom posuđu karakterističnom za srednji vijek, a posluživali su ju učenici odjeveni u živopisnu odjeću iz tog vremena.

Skip to content