Državna ergela Đakovo 2006. godine obilježila je 500 godina od utemeljenja i čak 200 godina uzgoja konja lipicanske pasmine i kao takva predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

Kao jedina ergela u Hrvatskoj stoljećima je uspijevala očuvati tradiciju uzgoja konja, njegujući i razvijajući ljubav prema plemenitim bićima u sve širem krugu javnosti.

Konj, dostojanstvena životinja gracioznog koraka i tajanstvenih osjetila, za đakovački je kraj tijekom povijesti uvijek imao veliki značaj. Tradicionalno poljoprivredno područje prijateljuje i oslanja se na ove životinje u obradi zemlje, ali i obrani zemlje na poprištima brojnih povijesnih bitaka.

Uzgoju lipicanske pasmine na našim prostorima prethodio je uzgoj pasmina poput arapskih konja i noniusa. Uzgoj lipicanaca na đakovačkom području, koji danas premašuje dvjestogodišnju tradiciju, važno je obilježje đakovačkog kraja i Slavonije, i čini ga neizostavnim dijelom njegove turističke, gospodarske i sportske ponude.

Značaj i vrijednost ergele, koji neosporno proizlaze iz postignutih vrhunskih uzgojnih, selekcijskih i sportskih rezultata, prepoznala je sama država te je 1997. godine postala njezin stopostotni vlasnik. U tom trenutku je udjel đakovačke ergele u ukupnom uzgoju lipicanaca u Hrvatskoj iznosio 30 posto.

Državna ergela lipicanaca Đakovo bavi trima temeljnim aktivnostima:

 1. uzgojem i selekcijom konja lipicanske pasmine
 2. radom i dresurom konja za sportska natjecanja, što uključuje
  • preskakanje prepona
  • vožnju dvoprega
  • vožnju četveroprega
 3. proizvodnjom hrane na vlastitoj zemlji, odnosno površinama od 350 ha zemlje:
  • sjeno (350 t)
  • slama (300 t)
  • zobi (400 t)
Skip to content