Punjenje Događanja

« All Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

OCJENJIVANJE KOBILA LIPICANSKE PASMINE PRIVATNOG UZGOJA!

Ponedjeljak, 5 studenoga, 2018 • 9:00 am - 5:00 pm

Hrvatska poljoprivredna agencija u 2018. godini započinje s ocjenom kobila lipicanske pasmine privatnog uzgoja, a koja je propisana uzgojnim programom lipicanske pasmine u Republici Hrvatskoj. U tekućoj godini, ocjenjivanje kobila planirano je prema slijedećem rasporedu:

  • dana 05. studenog 2018. godine (ponedjeljak) u Državnoj ergeli Đakovo (zatvorena jahaonica) s početkom u 09:00 sati
  • dana 06. studenog 2018. godine (utorak) u Državnoj ergeli Lipik s početkom u 09:00 sati

Bitno je napomenuti da su komisijskoj ocjeni obvezne pristupiti kobile koje su navršile četiri godine starosti, odnosno kobile oždrebljene 2014. godine koje su već ušle ili vlasnik iste planira u 2019. godini uvesti u reprodukciju.

Obveza navedene komisijske ocjene stupa na snagu za sve kobile oždrebljene 2014. godine i kasnije, a navedena praksa provodit će se svake godine na prethodno definiranim punktovima. U slučaju izostanka ocjene, ždrebad takvih kobila u slijedećoj uzgojnoj godini neće se uvesti u registar lipicanske pasmine Republike Hrvatske, već će biti upisana u registar konja za uzgoj i proizvodnju.

Ukoliko Vaša kobila do sada nije uvedena u reprodukciju te isto ne planirate ni u 2019. godini, komisijsku ocjenu kobile obvezni se provesti prethodno prvom pripustu bez obzira na trenutnu starost kobile. Nastavno, preporuka Hrvatske poljoprivredne agencije je da se komisijska ocjena provodi za sve kobile bez obzira na trenutni reprodukcijski status.

Sva grla koja pristupaju ocjenjivanju i ulaze u prostor državnih ergela moraju imati propisanu veterinarsku dokumentaciju koju je vlasnik dužan dati na uvid ovlaštenom veterinaru na mjestu održavanja, kao i pripadajući identifikacijski dokument kobile.

 

Posebna napomena vlasnicima:

  • predvoditelji trebaju biti primjereno odjeveni prilikom izvođenja grla pred komisiju (nepoželjno je nositi tenisice, majice, kombinezone, trenirke, ….)
  • kobile se predvode na uzdi te moraju biti čiste, urednih kopita, uređene grive i repa,
  • za vrijeme trajanja ocjene zabranjeno je udaranje i svako neprimjereno postupanje sa životinjama.

U slučaju nepridržavanja navedenih pravila vlasnik i grlo isključit će se iz ocjene.

 

Molimo Vas da prijavu kobile za ocjenu popunite i dostavite najkasnije do 31. listopada 2018. godine na slijedeću adresu: Hrvatska poljoprivredna agencija, Služba za razvoj konjogojstva, Gudovačka cesta 1d, 43251 Gudovac ili skenirano putem e-mail pošte na: dtadic@hpa.hr.

U slučaju nejasnoća ili dodatnih informacija molimo da nas kontaktirate na tel. 043/638-075 (gosp. Domagoj Tadić, dipl.ing.).

Detalji

Datum:
Ponedjeljak, 5 studenoga, 2018
Vrijeme:
9:00 am - 5:00 pm
Skip to content