Na Ivandvoru nedaleko od Đakova, drugoj lokaciji Ergele, smješteno je matično stado kobila s podmlatkom koji se tu odgaja i othranjuje do svoje treće godine, kad muška omad odlazi na obuku i trening u Pastuharnu.

Staje za konje i stanove za radnike na ergeli na Ivandvoru je još davne 1912. izgradio biskup Ivan Krapac. Njihov izvorni oblik i vizure sačuvani su do danas, pa stopljeni sa zadivljujućim pejzažom i nadopunjeni smirujućom tišinom koja okružuje konje posjetiteljima Ivandvora nude okrjepu duha i tijela. Značaj i ljepotu Ivandvora prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH koje je u 2015. godini dobro Ivandvor proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Predanim se radom i brigom radnika Ergele na vlastitim poljoprivrednim površinama, sačinjenih od 310 ha livada i oranica, proizvodi sijeno, slama, zob i druge poljoprivredne kulture kako bi se tijekom cijele godine osigurala sva potrebna hrana za konje Ergele.

VIRTUALNA PANORAMA360

 

Kako bismo omogućili još bolje uvjete skrbi i njegovanja matičnog stada i podizanja podmlatka naših lipicanaca, adaptirali smo zgrade staja i poboljšali prostore smještaja stočne hrane.

U tijeku je i bolja prilagodba prostora turističkim posjetima. Osim vanjskog uređenja – prilaznih cesta, puteva i staza, dekoriranja otvorenih prostora na kojima borave konji – u planu je i izgradnja turističkih objekata koji će omogućiti udoban cjelodnevni boravak turista na Ivandvoru i uživanje u prizorima i ozračju koje nudi.

Lokacija Ivandvor

Lokacija Ivandvor

Sjenice za okrjepu i odmor posjetitelja

Posjetitelji Ivandvora mogu uživati u dugačkim šetnicama s pogledom na stada, a predah pronaći pod sjenicama i debelim hladom bagrema, te se upoznati sa prikazom slavonskog domaćinstva.

Nepregledni zeleni pejzaži netaknute prirode kojom je okružen Ivandvor, te vidikovac na kojem turisti mogu uživati u nepreglednim pašnjacima na kojima u ljetnoj sezoni boravi matično stado cijeloga dana .

 

Prikaz slavonskog autohtonog seoskog domaćinstva (slavonski ambar, đeram, bunar i krušna peć ) kao edukativni dio učeničkih ekskurzija u kojem uživaju i ostali posjetitelji

Interijer smještajnog prostora matičnog stada s podmlatkom

Interijer smještajnog prostora matičnog stada s podmlatkom

Uređenje štala za smještaj konja lipicanaca na lokaciji Ivandvor

Prostorija za sastanke u autohtonoj zgradi na Ivandvoru, te ujedno i mjesto gdje je 1972. godine svečano primljena engleska kraljica Elizabeta II, princ Phillip i princeza Ana prilikom njihova posjeta ergeli Đakovo

Prostorija za sastanke u autohtonoj zgradi na Ivandvoru

Uređeni i obnovljeni postojeći objekti u prekrasnom ambijentu Ivandvora

Izmjenjena krovišta, fasade, asfaltirani prilazi i novi objekti na lokaciji Ivandvor

Skip to content