KONJIČKA NATJECANJA U SKLOPU 52. ĐAKOVAČKIH VEZOVA 2018.

 

Tradicionalno u vikendu zatvaranja đakovačkih vezova na Državnoj ergeli Đakovo održavaju se konjička natjecanja. Ove godine u dva natjecateljska dana održani su turniri u preponskom jahanju i vožnji zaprega. Mjesto održavanja zanimljivih preponskih utakmica je parkur u zatvorenoj jahaonici, dok su se zaprežna natjecanja održavala na vanjskim terenima Ergele.
PRVI DAN natjecanja u vožnji zaprega rezerviran je bio za Croatia Cup u vožnji zaprega. Croatia Cup vozi se u dvije discipline zaprežnog sporta, dresura i vožnja čunjeva i to u dvije kategorije jednoprega i dvoprega. U dresurnoj vožnji vozači voze zahtjevne Fei testove , a sudačko vijeće (na ovom turniru sudačko vijeće su činili – Ivica Mandić i Dražen Lujić nacionalni i Ivica Bogadi, međunarodni sudac) ocjenjuje zadane elemente. Najuspješniji u vožnji dresure bili su u kategoriji jednoprega : Andrija Obrovac(50,03) , a u dvopregu Antun Živić (40,33). U poslijepodnevnoj vožnji čunjeva najuspješniju su bili : Domagoj Grgić i Antun Živić.

Nakon te dvije zaprežne discipline dobili smo i ukupan poredak u ovom kolu Croatia kupa koji bio slijedeći s ukupnim brojem bodova:

VOŽNJA JEDNOPREGA

1. ANDRIJA OBROVAC ,63,24
2. DOMAGOJ GRGIĆ, 74,68
3. IVAN NIKOLIĆ, 87,89
4. FILIP NIKOLIC, 100,52
5. VEDRAN KLAIĆ, 111,02

VOŽNJA DVOPREGA

1. ANTUN ŽIVIĆ, 50,05
2. JOSIP ZIRN, 80,45
3. DRAGAN ŽIGIĆ, 85,55
4. ADAM DORIĆ, 86,51
5. TOMISLAV DRENJANČEVIĆ, 90,10

DRUGI DAN zaprežnog natjecanja natjecanja tradicionalno je rezerviran za kombiniranu utakmicu koja se vozila u sklopu kombiniranog kupa RH. Ovo je utakmica koja svake godine privuče najviše zaljubljenika u konjički sport. Kombinirana utakmica sastoji se od kombinacije parkura sa čunjevima i vrlo atraktivnih maratonskih prepreka koje su raspoređene u šumici koja se nalazi na hipodromu ergele.
Vozači u ovoj utakmici moraju pokazati iznimnu spretnost prolazaka kroz maratonske prepreke u što kraćem vremenu , ali i preciznost prolaska kroz čunjeve da bi završili sa što manje kaznenih bodova. Ove godine najuspješniji vozači kombinirane utakmice bili su JEDNOPREG – pobjednik Domagoj Grgić, a za njim se plasirali: Filip Nikolić, Dražen Mađarević, Ivan Lucić. U vožnji DVOPREGA najbolji je bio : Adam Dorić , a iza njega redom plasirani: Dragan Žigić, Josip Zirn, Antun Živić i Ivan Đurasović.

Na preponskom turniru preskakale su se prepone na visinama od 60cm do vrlo zahtjevnih 125 cm. Na visinama 60,80 i 90 cm jahali su najmlađi jahači , a najuspješnije se bile mlade natjecateljice; Ana Strganac, Luna Devetak i Nika Bujak. Oba dana jahala se i specijalna utakmica „Idealno vrijeme“ , a u oba dana u ovoj utakmici slavila je Luna Devetak. Na visini 100 cm plasiraju se svi jahači koji prođu parkur bez kaznenih bodova . U subotu to je uspio Marko Papac dok u nedjelju na ovoj visinu nismo imali pobjednike jer nitko od jahača nije završio bez kaznenih bodova.

Najzanimljivije utakmice preponskog turnira bile su one na visinama 110 i 115, te 120 i 125. Zajedno su se te utakmice bodovale kao Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje u dvije kategorije 110/115 i 120/125. Na utakmici na 110 cm u subotu, pobijedio je Ivan Funarić, dok je u nedjeljnoj utakmici pobjednica bila Danijela Žuljević. Ukupno su se ove dvije utakmice bodovale za prvenstvo Slavonije i Baranje za licencu S2 i nakon zbroja bodova iz dvije utakmice najbolja je bila Nives Sić. U utakmicama 120 i 125 dominirala je Danijela Žuljević. Pobijedila je u najvišoj, kako subotnjoj tako i nedjeljnoj utakmici, te ostvarila pobjedu u Otvorenom prvenstvu Slavonije i Baranje za licence S3 i S4. Organizator turnira Državna ergela Đakovo i Lipik nagradila je sve plasirane natjecatelje.

Autor teksta: MONIKA BOGADI

Skip to content