Uzgoj i selekcija konja

 

Začetak uzgoja i selekcije konja lipicanske pasmine u Đakovu, odnosno Hrvatskoj, veže se za 1806., kad su rasplodna grla navedene pasmine uslijed ratnih okolnosti premještena iz ergele Lipica u ergelu đakovačke biskupije.

Uzgojno-selekcijski rad, odnosno rad i briga o uzgoju, te formiranje đakovačkog lipicanca pod stalnim je nadzorom konjogojskih stručnjaka sa ciljem ostvarivanja selekcijskom napretka i očuvanja elitnog genetskog potencijala lipicanske pasmine u Republici Hrvatskoj. Velika pozornost posvećuje se odabiru matičnih kobila za daljnji uzgoj, sa naglaskom na vanjštinu, kretnje i uzgojni i rasplodni potencijal svake kobile. Također, pastusi kao značajni čimbenici u selekcijskom napretku prolaze posebne kriterije odabira, a često se radi održavanje genetske varijabilnosti koriste pastusi iz uzgoja drugih država, najčešće iz europskih državnih ergela lipicanske pasmine.

 

lipicanci_19
galerija5 (1)

 

Turizam

Zahvaljujući bogatoj povijesti, te ljepoti svojih konja, i turizam se nametnuo kao važan dio aktivnosti Državne ergele Đakovo. Svake godine svoju ponudu obogaćujemo tematskim predstavama s konjima, radionicama za djecu, natjecanjima i ostalim aktivnostima vezanim uz konje.

Naše dvije lokacije nude širok spektar ponude za posjetitelje,  koji mogu doživjeti konje na dva različita načina; Na Ivandvoru, u prirodi, slobodne na nepreglednim pašnjacima i velikim koralima, naviknute na galop, te konje na Pastuharni;  vrhunska grla, trenirana i naviknuta na rad s čovjekom.

 

IMG_9441

 

Vlastita proizvodnja hrane

Vlastitu proizvodnju hrane kojom osiguravamo svu potrebnu hranu za konje Ergele organizirali smo na Ivandvoru, jednoj od lokacija Državne ergele lipicanaca Đakovo. Predanim se radom i brigom radnika Ergele, na vlastitim poljoprivrednim površinama koje tvori 307 ha livada i oranica, proizvodi sijeno, slama, zob koja služi za hranidbu konja ergele tijekom cijele godine.

Ostale poljoprivredne kulture koje se proizvode radi održavanja plodoreda predmet su prodaje na aktualnom poljoprivrednom tržištu Republike Hrvatske.

Trening konja

Jedna od glavnih aktivnosti koje obavlja Ergela Đakovo je obuka i trening lipicanskih konja za korištenje u sportu. Iako je naglasak na treningu konja za zaprežni sport, sve se više pozornosti pridodaje i trening konja za dresurna natjecanja pod sedlom. Upornost i znanje naših vozača i jahača dokazano je na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Osim treninga konja za profesionalni sport, konji se obučavaju za korištenje u turizmu (turističke predstave sa konjima, turističke vožnje po gradu, vožnje na vjenčanjima i sl.), ali i za korištenje konja u školi jahanja u cilju stvaranja mladih jahača.

 

Skip to content