DEDLNa lokaciji Ergele u samom centru grada Đakova – Pastuharni – smješteni su pastusi koji tu prolaze dresuru i obuku za konjičke športove, vožnju dvoprega i četveroprega te školu jahanja.

Aktivnosti Pastuharne zbog svoje atraktivnosti i zanimljivosti privlače domaće i strane turiste koji je obilaze u velikom broju te se godišnje bilježi oko 20.000 posjeta.

Za posjetitelje zanimljivi su i brojni stručni zapisi, originalni rodovnici najvrijednijih primjeraka, stotine pozlaćenih i srebrnih pehara osvojenih od strane đakovačkih konja na velikom broju prvenstava, pohranjeni u uredima Pastuharne.

Među povijesnim zapisima, počasno mjesto zauzima crno-bijela fotografija britanske kraljevske obitelji, snimljena u Pastuharni tijekom njihova posjeta ergeli 1972. godine, potpisana od strane same kraljice Elizabete II., princa Filipa i princeze Ane.

Graciozan i elegantan nastup đakovačkog četveroprega s prelijepim lipicancima na otvaranju Olimpijskih igara impresionirao je kraljicu Elizabetu II., pa je na njezinu izričitu želju britanska kraljevska obitelj 1972. posjetila Ergelu Đakovo, Pastuharnu i Ivandvor. Primivši takvo priznanje od velikih poznavatelja konja važna je potvrda tradiciji uzgoja konja u Đakovštini.

Posjetite Pastuharnu na adresi: Ulica Augusta Šenoe 45, Đakovo

HIPODROM

Iza zatvorene Jahaonice prostire se Hipodrom na kojem se održavaju zaprežni turniri, a ujedno je i prostor za trening i pripremu konja prije natjecanja. U sklopu hipodroma nalazi se i uređeno gledalište za posjetitelje.

 

KOVAČNICA

Obnovljena autohtona kovačnica u dvorištu Pastuharne.

Kovačnica

 

ŠTALE

U dvorištu Pastuharne nalaze se tri štale u kojima su smješteni lipicanski pastusi, na vezu, ili u boksovima.

ŠETNICA ZA KONJE

Prostor u kojem konji uče određenu brzinu kretanja, gdje im je osigurano razgibavanje prije samog treninga, što pridonosi još boljim rezultatima na konjičkim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Konji također imaju osigurano hlađenje u koraku nakon napornih treninga, a za turiste je ovo jedna od novih, izuzetno zanimljivih turističkih atrakcija na lokaciji u samom centru grada.

 

JAHAONICA

Novoizgrađena jahaonica je centar svih zbivanja na Državnoj ergeli Đakovo, bilo da je riječ o konjičkim predstavama, zaprežnim, dresurnim ili preponskim natjecanjima, te društvenim događanjima.

 

DJEČJE IGRALIŠTE

Na prostoru Državne ergele Đakovo, neposredno uz  jahaonicu, brižno je planiran i čuvan prostor za najmlađe. Riječ je o novoizgrađenom dječjem igralištu na kojem su postavljene ljuljačke, penjalice i tobogan.

Ovaj će projekt upotpuniti sve više traženi turistički obilazak Ergele Đakovo najmlađih posjetitelja. Edukacija o  konjima i konjičkim sportovima počinje već u dječjim vrtićima, a inspiracija najmlađima za likovno stvaralaštvo upravo su konji.

 

Skip to content