1526. g. Bitka na Mohačkom polju:

Bitka u kojoj je pobijeđena ugarsko-hrvatska vojska, poginuo kralj Ljudevit, a biskup Đuro poražen je s 300 konjanika. Smatra se početkom vladavine Turaka na ovim prostorima.

1706. g. Povlačenje Turaka:

Biskup Đuro Patačić obnavlja ergelu te u Carigradu nabavlja 18 arapskih kobila i 8 pastuha.

1719. g. Biskup Petar Bakić

Biskup Petar Bakić kupuje 30 arapskih konja u zamjenu za 30 jutara hrastove šume. U ondašnje vrijeme ergela se ponosila s 375 konja.

1806. g. Početak uzgoja lipicanskih konja u Đakovu

Iste godine ergela Lipica bježi pred naletom Napoleonove vojske te s 300 konja pronalazi skrovište u biskupovim štalama na Vitiki, koje će im predstavljati smještaj više od godine dana. Odlaskom ergele Lipice u domaći su uzgoj uvrštena 3 priplodna pastuha lipicanske pasmine.

U vrijeme imenovanja Josipa Jurja Strossmayera biskupom, sredinom 19. stoljeća, prelazi se na uzgoj isključivo lipicanskih konja.

1854. g. Početak uzgoja isključivo lipicanskih konja-

 J.J. Strossmayer

J. J. Strossmayer za đakovačku ergelu nabavlja iz ergele Lipica sedam lipicanskih kobila i jednog pastuha. Kobile su bile Contesa, Sfinga, Tapia, Alka, Romana, Austrija i Sorta, a pastuh Favory Calma. Navedene kobile predstavljaju izvorne pretke od kojih potječu đakovački rodovi lipicanskih kobila.

1864. g. Prva gospodarska izložba u Zagrebu

Arapski pastuh osvaja prvu nagradu.

1866. g. Gospodarska izložba u Beču

Lipicanski pastuh osvaja prvu nagradu.

1891. g. Izložba u Zagrebu

Izložba na kojoj su izlagani đakovački lipicanci.

1900. g. Ergela Đakovo broji 288 grla

U periodu između dva svjetska rata ergela je imala oko 80 lipicanskih kobila. Iz iste su uzimani pastusi za pastuharnu Kutjevo te obratno, iz Kutjeva za Đakovo.

 

1912. g. Ivandvor

Biskup Ivan Krapac izgradio je staje za konje i stanove za radnike na ergeli na Ivandvoru.

1943. g. Ergela Đakovo broji 83 lipicanske kobile

Velik dio konja stradao je u ratu.

1947. g. Ivandvor

Dana 7. siječnja navedene godine formira se Zemaljska pastuharna Đakovo i dobiva ekonomiju biskupije – Ivandvor.

U razdoblju do 1960. godine u Slavoniji se osnivaju lipicanske konjogojske udruge.

1960. g. Ergela Đakovo preuzima rasformiranu ergelu Kutjevo i Lipik

1972. g. Posjet engleske kraljice Elizabete II.

Graciozan i elegantan nastup đakovačkog četveroprega s prelijepim lipicancima na otvaranju Olimpijskih igara u Munchenu impresionirao je kraljicu Elizabetu, te je britanska kraljevska obitelj, na izričit zahtjev kraljice, 20. listopada 1972. godine posjetila ergelu Đakovo, i to u sklopu svog petodnevnog boravka u tadašnjoj Jugoslaviji. Tijekom svog boravka od 17. do 21. listopada te godine, posjetila je i Zagreb, Dubrovnik, Brijune i Beograd. Kraljica je bila u pratnji svoga supruga, princa Filipa, te kćeri, princeze Ane.

U obilasku je posjetila obje destinacije: Pastuharnu u samom gradu i na Ivandvoru, te se provezla gradom u lipicanskom četveropregu.

Cijela Slavonija je slavila dolazak britanske kraljice, a ergela Đakovo doživjela je osobito priznanje, zapisano zlatnim slovima.

2016. g. Posjet vojvotkinje od Cornwalla – Camille

Ergela Đakovo je 15. ožujka 2016. godine, po drugi put ugostila Britansku kraljevsku obitelj; Camillu –  vojvotkinju od Cornwalla. I ona je u svom obilasku posjetila lokaciju Ivandvor i Pastuharnu, a svoj posjet je završila nazočnošću na predstavi njoj u čast, u novoizgrađenoj jahaonici.

I ovaj dolazak je izazvao oduševljenje građana Đakova, te samih domaćina, čiji konji i bogata povijest su oduševili Vojvotkinju Camillu.

Skip to content