Dobrodošli u Đakovo, dobrodošli na Državnu ergelu Đakovo. Neka vaš doživljaj započne u Pastuharni.

Razgledajte muška grla smještena u stajama. Osjetite taj inteligentan pogled koji otkriva promoćurnost i suptilnost tkanu generacijama brižnog odabira. Dodirnite mu njušku i osjetit ćete dodir s divljinom koji će i vas ispuniti iskonskim osjećajem.

Zatim se uputite u urede Ergele i upoznajte s njezinom poviješću dugom 513 godina i 213-godišnjom tradicijom u uzgoju konja lipicanske pasmine: brojnim stručnim zapisima, originalnim rodovnicima najvrjednijih primjeraka, stotinama pozlaćenih i srebrnih pehara osvojenih od strane đakovačkih konja na velikom broju prvenstava…

Vidjet ćete, istaknutu na posebnom mjestu, fotografiju engleske kraljice Elizabete II. za njezina posjeta Ergeli Đakovo. Sjećanje na taj posjet čini nas posebno ponosnima s obzirom da je engleska kraljevska obitelj, dobar poznavatelj konja, prepoznala kvalitetu tradicije uzgoja i selekcije konja na đakovačkoj Ergeli.

Kad se vratite u sadašnjost i ponovno izađete na lijepo uređeno dvorište Pastuharne, ispunjeno detaljima koji govore o dugotrajnoj tradiciji uzgoja konja, uputite se prema terenima za dresuru i obuku konja. Tu će vas sigurno dočekati nekoliko ljepotana spremnih da pred vama pokažu što znaju i učine još napor više.

Odmorite se. Sjednite na travu, upijajući mirise slavonske ravnice i opušteni pratite rad trenera i njihovu uzvišenost i gracilnost.

Uputite se zatim do Ivandvora gdje je smješteno matično stado, kobile i podmladak do 3 godine starosti. Dođete li u pravi trenutak, srce će vam zaigrati kad uz kobile ugledate ždrebad staru tek nekoliko dana. Nećete moći skrenuti pogled s njihove skladnosti vidljive već u tim prvim danima života. Lipicanci, tamni prilikom rođenja, odrastajući mijenjaju boju prema bijeloj.

Tu na Ivandvoru, očarani slikama stada brižnih kobila i njihovih mladih, okruženi zadivljujućim krajolikom, mirom i tišinom koji se šire brežuljcima, okrijepuit ćete duh i tijelo.

Ponesite ove lijepe slike svojim kućama i neka vam budu na veselje u svakom trenutku.

Skip to content