Ergela Đakovo, 15.03.2016. godine, ugostila je po drugi put člana britanske Kraljevske obitelji. Stopama Kraljice Elizabete II, prošetala je i Camilla – Vojvotkinja od Cornwalla. Prvo je posjetila Ivandvor, gdje je obišla štale sa kobilama i podmlatkom, potom se uputila u Pastuharnu, gdje je u njenu čast izvedena svečana predstava sa konjima i na kojoj joj je uručena svečana plaketa. Vojvotkinja Camilla upisala se u knjigu dojmova, a uručeni su joj i prigodni darovi; Kraljice-ljelje iz Gorjana vojvotkinji su darivale svoj prepoznatljivi autohtoni šešir i mač, dok je od ergele dobila statuu konja, rad akademskog kipara Hrvoja Dumančića.

Ispred jahaonice, vojvotkinja Camilla pogledala je kočiju u kojoj se Đakovom provezla Kraljica Elizabeta II 1972. Kraljica se tada provezla gradom u čuvenom lipicanskom četveropregu, te je i danas ta kočija izložena u kompleksu ergele, zajedno s knjigom gostiju s njezinim potpisom, te nekoliko originalnih fotografija i snimkom posjeta iz 1972.

Vojvotkinja Camilla je poznata kao velika ljubiteljica konja, kao i cijela kraljevska obitelj, te nije skrivala oduševljenje đakovačkim lipicancima i radom Državne ergele Đakovo, a Đakovčani su pak sa oduševljenjem dočekali i ispratili Vojvotkinju!

 

Skip to content