DEDLNa Ivandvoru nedaleko Đakova, drugoj lokaciji Ergele, smješteno je matično stado kobila s podmlatkom koji se tu odgaja i othranjuje do svoje treće godine, kad muška ždrebad odlazi na obuku u Pastuharnu u središtu Đakova.

Staje za konje i stanove za radnike na ergeli na Ivandvoru je još davne 1912. izgradio biskup Ivan Krapac. Njihov izvorni oblik i vizure sačuvani su do danas, pa stopljeni sa zadivljujućim pejsažom i nadopunjeni smirujućom tišinom koja okružuje konje posjetiteljima Ivandvora nude okrjepu duha i tijela.

Predanim se radom i brigom radnika Ergele uz primjenu najnovije mehanizacije na vlastitim poljoprivrednim površinama, sačinjenih od 310 ha livada i oranica, proizvodi sijeno, slama, zob i drugo i tako tijekom cijele godine osigurava sva potrebna hrana za konje Ergele.

Konji lipicanci, naše plemenite životinje, dobar glas o Đakovu i Ergeli filmskim su zapisima pronijeli od svjetskih natjecanja do kraljevskih dvorova. Poznati đakovački četveropreg lipicanskih pastuha obišao je Europu sve od Aachena, Münchena i Lucernea do Windsora, a preko Budimpešte, Beča i Verone do slavnoga Rima. Velik broj lipicanaca iz naše Ergele ponosno nosi titulu europskih šampiona, zbog čega je engleska kraljica Elizabeta II. odlučila 1972. osobno posjetiti Ergelu i Ivandvor.

Skip to content